Smederevo je četiri dana bilo u znaku rukometa. Od četvrtka do nedelje, 1500 rukometaša i rukometašica iz 11 zemalja i 100 klubova igralo je na šest lokacija u Smederevu i Kovinu. Dečake i devojčice mogli ste da vidite na svakom koraku u našem gradu. Kada je pre deset godina Nenad Martić  krenuo u avanturu zvanu Trofej Smederevske jeseni malo ko je, pa možda i on, mogao da poveruje da će za samo jednu deceniju biti najveći u Srbiji i jedan od najvećih i najbolje organizovanih u Evropi. Zato i ne čudi što velike evropske rukometne ekipe vole da dođu u naš grad. Ove godine po imenima, ne i rezultatima, prednjačili su Pari sen Žermen i Vesprem.

Francuski i Mađarski rukometni velikani imali su samo reči hvale za Trofej Smedereva i izvesno je da će biti naši gosti i narednih godina. Možda nisu prošli rezultatski dobro, ali su uspeli u prioritetnom zadatku, a to je da se upoznaju sa drugačijim stilovima rukometa i odrade dobar ciklus priprema za ono što ih očekuje u nacionalnim prvenstvima.

Velika i odlično organizovana manifestacija pružila je učesnicima, ali i sugrađanima mnogo zabave. Nikome nije bilo dosadno i bilo je za svakoga ponešto. Sve je počelo u četvrtak tradicinalnom pena zabavom i izborom za mis i mister Trofeja. Dan kasnije, pored defilea više od hiljadu učesnika od Francuske kape do Gradskog trga i ceremonije svečanog otvaranja koja je bila začinjena vatrometom, za atmosferu je bila zadužen muzički sastav Zemlja gruva.

U subotu su treneri, pred dan odluke, imali veće za opuštanje na smederevskom bazenu. A u nedelju su usledili mečevi odluke. najbolji su stigli do prilike da se bore za medalju. Smederevci su bili odlični domaćini i organizatori ali su, za razliku od prethodnih godina, veliki broj medalja i pehara ostavili u svojim vitrinama. Momci trenera Darka Kojića, Zorana Petrovića i Nenada Martića osvojili su tri prva i jedno treće mesto. Smederevci su trijumfovali u generacijama 2004, 2009 i 2010. Bronza je pripala momcima 2008. godišta. To naravno nije umanjilo zadovostvo i impresije gostiju Trofeja Smedereva.

Zorica Đurović koja je u Smederevo dovela ŽRK Podgorica nije krila zadovoljstvo posle boravka u Smederevu.

–  Ne mogu da sakrijem impresije od organizacije i svega onoga što nas je dočekalo u Smederevu. Moja djeca su prezadovoljna i uživala su u onime što su videli u Smederevu. Učinkom, tu i tamo. Bilo je pobjeda i poraza i sve to nam je dobro došlo pred naše državno prvenstvo. Nadam se da će ovaj turnir da raste i da se razvija, a svima hvala na gostoprimstvu i nadam se da ćemo se sledeće godine videti u još većem broju. Ove godine smo imali jednu ekipu 2006. godište i bili smo šesti.

Novi Beograd je čest gost Trofeja, ali je ove godine došao u Smederevo sa samo dve ekipe jer su ostala godišta na pripremama i rukometnim kampovima. Trener RK Novi Beograd obećava da će sledeće godine bolje da se organizuju ne bi li u Smederevo došli sa više ekipa.

Organizacija dobra, kao i uvek, kvalitetne ekipe, puno stranih ekipa što je vrlo bitno za nas. Obe ekipe su nam ušle u finale. Dečaci 2010. godište je u finalu zasluženo poraženo od domaćina, a 2006. godište je u finalu poraženo od Partizana, ali je i plasman u finale odličan rezultat. Bilo bi lepo kada bi ovakvih turnira bilo više u Srbiji. To bi podiglo nivo rukometa u našoj zemlji.

Mi smo učestvovali sa dve ekipe 2008 i 2010 godište. Prezadovoljan sam rezultatom mlađe ekipe. Ne toliko zbog trećeg mesta koliko zbog činjenica da nam je većina dečaka godinu ili dve dana, a to je velika razlika u ovom godištu. Ovi nešto stariji su dali svoj maksimum, a meni je najdraže da sam video da se oni bore. Mogli su da se suoče sa ozbiljnim ekipama, a to je i bio cilj dolaska u Smederevo. Šteta što ja svojevremeno nisam bio u prilici da učestvujem na nekom ovakvom turniru i da doživim ovo iskustvo. Turnir je veliki, odlično organizovan, sa mnogo obaveza i sve čestitke domaćinima – rekao je Vuk Kaluđerović trener Partizana iz Tivta.

Živan Luković, koji vodi Bekament iz Aranđelovca, je deveti put učesnik Trofeja.

Uvek se rado odazovem Nenadovom pozivu. Bila mi je čast i zadovoljstvo što me je ponovo pozvao. Ovde sam nastupao sa devojčicama 2011 i 2012 godišta, igrali smo mini rukomet. Nedavno smo počeli sa mini rukometom i tek se razvijamo kao klub. Organizacija i uslovi, po običaju, odlični. Sve je proteklo u najboljem redu. Naša pobeda je da ova deca odlaze odavde srećna i nasmejana i da jedva čekaju da dođu ponovo u Smederevu.

Zoran Petrović, koji je vodio najstariju ekipu Smedereva imao je razloga za zadovoljstvo. Sa svojom ekipom je po prvi put, posle nekoliko drugih  mesta stigao do pehara za prvo mesto.

Konačno smo slavili u finalu, posle nekoliko srebrnih medalja. Pobedili smo odličnu ekipu iz Rumunije, Avatar koji je držani prvak naših komšija. Ja sam prezadovoljan onim što su uradili, a naročito pripremnim periodom koji je ovde dao rezultat. Zato nastavljamo sa još većom motivacijom. Mnogo smo ih lakše pobedili u grupi, a sada su trema i važnost učinili da nam se malo stegne ruka. Imali smo vrlo pametnu ekipu, kojoj nismo uspeli dva puta da prodamo istu stvar. Pročitali su nas i pružili jači otpor u finalu.

Vrlo sam zadovoljan učešćem na Trofeju 2022. Učestvovali smo sa dve kategorije devojčica, 2006 i 2008 godine. Starije su bile četvrte, a mlađe su osvojile srebrnu medalju. Odličan turnir, hvala organizatoru i svima koji su pomogli ovu manifestaciju. Mislim da je kvalitet turnira bio dobar, nije bilo loših ekipa. Moj sadašnji tim Jadran Blumarin je prvi put u Smederevu, a ja sam ovde šesti put – rekao je Nino Legnar trener ekipe Jadran Blumarin iz Kozine.

 

Drugi predstavnik našeg grada, RK Mladi radnik je nastupio sa šet ekipa, a dve su osvojile treće mesto (2008-2009 i 2010-2011).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *